Тимчук: Українські силовики переступили через психологічний бар'єр застосування зброї проти сепаратистів. Події 9 травня у Маріуполі демонструють, що керівництво антитерористичної операції почало адекватно реагувати на те, що відбувається в східних регіонах України

Дії силовиків нарешті входять в русло адекватної реакції на події, що відбуваються, заявив керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук.

Події 9 травня у Маріуполі демонструють, що керівництво антитерористичної операції почало адекватно реагувати на те, що відбувається в східних регіонах України, заявив у своєму Facebook керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук.

"Керівництво силовиків, задіяних в АТО, демонструє здатність оперативно приймати рішення та віддавати відповідні тактичній обстановці накази", - заявив експерт.

За словами Тимчука, силовики також переступили психологічний бар'єр застосування зброї проти сепаратистів.

"Варто відзначити ефективність Національної гвардії/Внутрішніх військ (і, в особливості, спецназу ВВ). На сьогодні це єдине формування, до дій якого питань практично не виникає", - підкреслив Тимчук.

Експерт особливо відзначив дії батальйону територіальної оборони "Дніпро", сформованої з добровольців Дніпропетровської області прибувших до Маріуполя 8 травня.

" Бойовий дух добровольців виявився на висоті. Варто також відзначити професійні дії їх командування, зумівшого дуже швидко зорієнтуватися в обстановці і організувати взаємодію підрозділів", - підкреслив керівник Центру військово-політичних досліджень.

Головною проблемою, на думку експерта, залишається саботаж з боку місцевої міліції.

" Слабкою ланкою у силах, що протистоять терористам, залишаються місцеві правоохоронці. Саботаж і зрада в їх рядах має глобальний масштаб. Це одна з найактуальніших проблем, очевидних шляхів вирішення якої на даний момент немає", - зазначив Тимчук.

На думку аналітика, силовикам необхідна підтримка для боротьби з диверсійними групами на кордоні з Луганською та Донецькою областями.

9 травня зранку в центрі Маріуполя почалася стрілянина. Управління внутрішніх справ у Маріуполі штурмували озброєні терористи. В місто увійшла українська військова техніка.

Під час зіткнень між терористами і українським силовиками у Маріуполі, загинув 21 чоловік: 20 - з боку терористів, один - з боку МВС.

Департамент охорони здоров'я Донецької обласної державної адміністрації розповів про те, що в ході антитерористичної операції в Маріуполі загинули сім чоловік.

Нардеп Олег Ляшко повідомив, що будівля управління внутрішніх справ Маріуполя Донецької області згоріло, а начальника міської міліції Валерія Андрощука викрали терористи.